ZAŠTO VOZITI ELEKTRIČNI AUTO?

09.11.2022.

Zašto voziti električni auto? Pitanje koje je u zadnje vrijeme aktualno više nego ikad, osobito nakon zadnjeg povećanja cijena goriva. Sredinom listopada Vlada RH je ukinula raniju odluku o ograničavanju cijena naftnih derivata pa su cijene na benzinskim postajama rezultat tržišnih kretanja. Ako gledamo cijene goriva u ostalim zemljama EU, uglavnom su one kreću iznad 2 eur za litru. Iz primjera tih zemalja možemo vidjeti u kojem smjeru će ići cijena u narednom periodu.
Kako računica izgleda danas? Danas je cijena na domaćim benzinskim postajama 13,19 kn/lit za eurodiesel odnosno 11,58 kn/lit za eurosuper. Prema statistikama Centra za vozila Hrvatske u 2021 godini prosječni vozač je prešao 11.000 km. Uz prosječnu potrošnju goriva od 7 lit /100 km kod diesel motora odnosno 8 lit/100 km za benzinski motor dolazimo do računice da 100 km prosječnog vozača košta cca 93 kn. Slijedom računice dolazimo do godišnjeg troška za gorivo od oko 10.100 kuna!

Kod električnih vozila potrošnja se kreće od 15-20 kWh na 100 km što znači da uz sadašnju cijenu električne energije* 100 km vozača električnog vozila košta oko 10 kn odnosno na bazi godine cca 1000 kn. Usporedimo li to sa troškom kod vozila s klasičnim motorima možemo zaključiti da je vožnja takvim vozilima gotovo 10 puta skuplja. Izračun je informativnog karaktera međutim svatko na osnovu navedenih parametara može napraviti vlastiti izračun.

Gdje puniti električni auto? Dosadašnje iskustva govore da korisnici električna vozila pune uglavnom u vlastitim domovima pa je za prethodni izračun korištena cijena električne energije za kućanstvo. Inače, u Hrvatskoj je trenutno dostupno oko 1300 raznih priključaka na gotovo 600 lokacija. Premda su najveći operateri (Elen, T-Com…) započeli s naplatom na svojim punionicama, još uvijek je dostupan i velik broj javnih punionica na kojima korisnici mogu besplatno napuniti svoja vozila (u gradskim središtima, trgovačkim centrima i sl.).

Ukoliko razmišljate o kupnji električnog vozila, pogledajte ponudu DFSK električnih vozila ovdje.
Zašto voziti električni auto? Pitanje koje je u zadnje vrijeme aktualno više nego ikad, osobito nakon zadnjeg povećanja cijena goriva.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice