Vozač kamiona: zanimanje bez kojeg svijet staje

13.10.2022.

Procjenjuje se da u Europi nedostaje oko 400.000 vozača kamiona, a problem će samo rasti jer puno više vozača odlazi u mirovinu nego što mladih ulazi u posao.
„Tata, roditelji su Jakovu zabranili da se igra sa mnom jer si ti vozač. Kažu da putuješ posvuda i da nas sve možeš zaraziti…”  
Na žalost, početkom pandemije koronavirusa ovakvu ili sličnu rečenicu čuli su vjerojatno mnogi vozači kamiona jer su zbog prirode posla, koji iziskuje puno putovanja, potpuno neopravdano smatrani mogućim superširiteljima zaraze. Vozački je posao težak i bez ovakvih, dodatnih pritisaka. Sve se manje ljudi odlučuje za ovo zahtjevno, a istodobno nedovoljno cijenjeno zanimanje. O važnosti logistike i posebice vozača javnost razmišlja samo u trenucima kada zaprijeti nestašica osnovnih potrepština u dućanima. Malotko razmišlja o tome da bez vozača staje normalan život.

 

Procjena je da u Europi nedostaje oko 400.000 vozača kamiona, a problem će samo rasti jer puno više vozača odlazi u mirovinu nego što mladih ulazi u posao. Odgovoran i zahtjevan posao koji traži puno odricanja i vremena provedenog daleko od doma, uz loš imidž koji prati to zanimanje, svakako nisu najbolja pozivnica mladima za odabir tog životnog puta. Rješenje problema radnih uvjeta i manjka vozača kompleksno je i na njemu rade tvrtke, profesionalne udruge i vlade.

 

S druge strane, posao vozačima možemo olakšati svi. Kad vidite kamion koji čeka da se uključi u promet, zaustavite se i propustite ga. Vi ćete na odredište stići nekoliko sekundi ili minutu kasnije, a vozaču ste upravo pokazali da poštujete njega i njegov posao te mu možda omogućili da se malo ranije vrati kući i obitelji koja ga čeka. Koliko god mala, svaka gesta može pomoći. Također, ne samo što će roba koju prevoze stići na vrijeme na odredište nego ćemo vozačima pokazati da cijenimo njihov posao i u „normalnim“, a ne samo kriznim vremenima. U svakom slučaju, malo više suosjećanja u prometu i životu svakako bi bila dobrodošla promjena nabolje.
Srećom, tata dječaka s početka priče radi u tvrtki koja ulaže u vozače i daje im punu podršku. Uz podršku u firmama u kojima rade, vozačima treba i malo više podrške društva i ostalih sudionika u prometu. Ostale probleme riješit će sami. Čvrsti su to momci i djevojke.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice