Kako pripremiti automobil za ljetna putovanja?

09.06.2022.

Sezona godišnjih odmora je stigla stoga donosimo kratku „check listu“ kao podsjetnik što je potrebno provjeriti prije nego što s vašim automobilom krenete na duže putovanje.
   Provjerite razinu rashladne tekućine:
Nitko ne želi biti jedan od nesretnika kojem auto zakuha na autocesti. Kako se to ne bi dogodilo vama redovito provjeravajte razinu rashladne tekućine. Ako primijetite veći nedostatak tekućine, moguće da je došlo do istjecanja. 

  Provjerite razinu ulja u vašem vozilu: 
Idealno bi bilo da na mjernoj šipci ulje bude na sredini između minimuma i maksimuma. Ovisno o trenutnom stanju, ulje po potrebi dolijte. U slučaju da sami niste sigurni koje ulje ide u vaš automobil, konzultirajte se s vašim automehaničarom.  

   Obavite servis klima uređaja:
U ovlaštenoj servisnoj radionici provjerite stanje klima sustava, tlak u uređaju i filtere te po potrebi zamijenite plin i ulje. 

   Provjerite stanje akumulatora:
Akumulator nije samo pitanje kojim se bavimo u hladnijim danima, važno ih je provjeravati u ljetnim mjesecima kada su dodatno opterećeni radom klimatizacijskog sustava. Prije putovanja preporuka je da kod svog mehaničara provjerite napon akumulatora. Akumulator koji je pun pokazuje 12,6 volti, napola pun pokazuje 12,2 volti, dok je napon ispražnjenog akumulatora ispod 12 volti. 

   Uvijek koristite ispravne gume:
Ako su vam gume pri kraju ili se još uvijek vozite na zimskim, krajnje je vrijeme da ih promijenite. Ukoliko za zamjenom nema potrebe obavezno provjerite tlak u gumama i po potrebi ih dodatno napumpajte. Informaciju na koji tlak ih morate napumpati provjerite na naljepnici u vašem vozilu koja se najčešće nalazi na poklopcu za gorivo ili na vratima.

   Provjerite jesu li brisači ispravni:
Moguće je da su nakon zime i leda brisači oštećeni i da ne ispunjavaju svoju funkciju na adekvatan način. Zamijenite brisače novima i spremno dočekajte ljetne pljuskove, mušice i  prašinu od radova na cestama. 

   Provjerite imate li dovoljno tekućina za pranje stakla:
Na autocesti vjetrobranska stakla se vrlo brzo prljaju stoga je važno da provjerite i nadolijte ljetnu tekućinu za pranje stakla. Ukoliko vam je u spremniku ostalo zimske tekućine to nije problem jer se ona može koristiti i ljeti, no ljetna ipak bolje uklanja prljavštinu i insekte. 

   Često se zaboravi na rezervne žarulje:
Zbog neobaveznih dnevnih svjetala, vozači često zaborave dopuniti set rezervnih žarulja. Iako ih sami možda nećete mijenjati, zbog propisa o obaveznoj opremi vodite računa da ih imate u vozilu. 

Sve potrebno za opremanje vašeg automobila pronaći ćete na web shopu Auto Hrvatske. U ponudi je više od 50 brandova guma te velik izbor akumulatora, motornih ulja, antifriza, tekućina za automobile, metlica brisača, žarulja, alata i ostale dodatne opreme. Korisnicima je tako omogućeno da u samo nekoliko klikova opreme automobil iz udobnosti vlastitog doma. Sve narudžbe obrađuju se s posebnom pozornošću te se dostavljaju na vašu kućnu adresu. 

Za sve dodatne informacije i savjete pri kupnji na raspolaganju su vam stručnjaci koji vam mogu pomoći u odabiru pravog proizvoda za vaše potrebe. On-line kupnju obavite na sigurnom mjestu i tako ostavite više vremena za uživanje u ljetnim danima.

  shop.autohrvatska.hr
  0800 1952
  webprodaja@autohrvatska.hr


vrh stranice