Najvažniji trendovi mobilnosti

02.12.2021.

Tehnologija napreduje velikom brzinom u svim sferama života. Što se tiče transporta u budućnosti trenutno su u fokusu tri tehnološka trenda zbog kojih će cestovni promet biti manje štetan za okoliš, a istodobno stvaraju podlogu da će tvrtke moći ispuniti znatno povećane potrebe u distribuciji robe i prijevozu putnika.  
1. Alternativni pogoni
Zamjena uobičajenih vozila na dizelski pogon kamionima, autobusima i kombijima s alternativnim pogonima ili alternativnim gorivima trebala bi pomoći u svladavanju ovisnosti o fosilnim gorivima i u smanjenju emisija CO2. Pored električnog pogona na baterije tu se ubrajaju i tehnologije koje se zasnivaju na zemnom plinu, bioplinu, biodizelu i vodiku. Budući da električna gospodarska vozila ne prouzrokuju nikakve lokalne emisije štetnih plinova i već se sada mogu rentabilno koristiti, e-mobilnost se čini najizglednijom tehnologijom u promjeni prometne politike. Tvrtka MAN u portfelju ima gospodarska vozila na električni pogon za široki raspon potreba od autobusa za gradski javni prijevoz do lokalne distribucije robe kamionima i kombijima.

2. Digitalizacija
Uz skladištenje, prijevoz i prekrcaj robe u logistiku se ubrajaju i nadzor, kontrola i upravljanje cijelim distributivnim lancem. Digitalizacija tih zadataka omogućava međusobno inteligentno umrežavanje informacija o vozilima, procesima rada i procesima distribucije. Time logistički lanac postaje bržim, štedljivijim, sigurnijim i pouzdanijim. Istodobno digitalizacija ljudima pojednostavljuje rad u transportu i prijevozu putnika. MAN nudi razne digitalne usluge koje omogućavaju učinkovit menadžment vozila u sklopu digitalne logistike, a aplikacija za mobilne telefone MAN Driver pomaže vozačima u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

3. Autonomna vožnja
Autonomna ili automatizirana vožnja znači samostalno kretanje vozila s pomoću interakcije  mikroprocesora, kamera i senzora. Autonomna vozila provode manevre upravljanja, uključivanja pokazivača smjera, ubrzanja ili kočenja bez ljudske intervencije. MAN testira tu tehniku za svoja gospodarska vozila radi veće prometne sigurnosti i učinkovitih radnih operacija, a plan je da ih se učini dostupnima na tržištu do 2030. godine. Uz testiranja mogućnosti elektronički povezanih konvoja, provodi se i nekoliko projekata potpuno autonomnih vožnji. Nedavno završen istraživački projekt „Hamburg TruckPilot“ na kontejnerskom terminalu u hamburškoj luci pokazao je da samovozeći kamioni mogu funkcionirati i u tako kompleksnim situacijama te da je ova tehnologija vrlo obećavajuća.
 
Alternativni pogoni, digitalizacija i autonomna vožnja trendovi su koji imaju potencijal učiniti prijevoz u budućnosti učinkovitijim, jeftinijim, pouzdanijim, održivijim i iznad svega sigurnijim.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice