Kako spremno dočekati zimske uvjete na cestama

15.12.2021.

Snijeg, niske temperature, bljuzga, poledica i zaleđena stakla problemi su s kojim će se susretati svi vozači sljedećih nekoliko mjeseci. Donosimo vam savjete kako najbolje pripremiti vozilo za zimske uvjete.

Zimski uvjeti na cestama sami po sebi su iznimno zahtjevni, a ako se dobro ne pripremite mogu postati još i teži. Donosimo vam savjete kako si olakšati vožnju u zimskim mjesecima.

Provjerite gume!

Prva i najvažnija stvar na vozilu su gume koje moraju biti adekvatne uvjetima na cesti. Ako niste zamijenili ljetne gume krajnji je čas. Iako je snijeg postao rijetkost u većini dijelova zemlje, zbog temperatura ispod nule i poledice uvjeti na cestama zahtijevaju odgovarajuće gume. Ljetna guma na niskim temperaturama otvrdne i njihovo prianjanje je lošije. To dovodi do produljenja zaustavnog puta, a kod iznenadih situacija svaki metar može biti od velike važnosti. Zimske gume najbolja su opcija zbog njihovih svojstva u hladnim uvjetima, iako se mnogi ipak odlučuju za alternativu, odnosno cjelogodišnje gume koje se mogu koristiti u dijelovima gdje nema toliko ekstremnih uvjeta. Ukoliko zimi ipak koristite ljetne gume imajte na umu da obavezno morate imati lance u slučaju obilnijeg snijega. Našu ponudu možete provjeriti OVDJE.

Provjerite akumulator!

Niske temperature utječu na akumulator i prije dolaska hladnijih dana potrebno je provjeriti njegovo stanje. Ako primjećujete da vam auto teže pali čak i pri temperaturama koje nisu toliko niske vrijeme je za detaljniju provjeru akumulatora koju možete napraviti sami ako imate uređaj za ispitivanje ili u najbližoj servisnoj radionici. Uvijek je bolje na vrijeme promijeniti akumulator i tako izbjeći neugodnu situaciju.  Ponuda akumulatora nalazi se OVDJE.

Imate li sve prave tekućine?

Kiša, bljuzga i snijeg iziskuju češće pranje vjetrobranskog stakla prilikom vožnje. Potrebno je provjeriti količinu i vrstu tekućine koja se nalazi u vozilu prije nadolijevanja. Kako bi ispravno provjerili razinu tekućina, zaustavite vozilo na ravnoj površini i pustiti da se motor ohladi. Nakon toga provjerite količinu tekućine za stakla i ulja te po potrebi nadopunite sa zimskim tekućinama. Iznimno je važno provjeriti razinu antifriza u sustavu za hlađenje motora. Osnovno je pravilo da ga ima dovoljno te ono što je osobito važno pri niskim temperaturama ispod nula stupnjeva, da je što otporniji na smrzavanje, jer ako se pretvori u led napravit će veliku štetu na motoru i priuštiti vam skupi popravak. Ponudu tekućina pogledajte OVDJE.

Brinite o brisačima!

Pravo je vrijeme da provjerite brisače i promijenite ih ako je potrebno. Pripazite da ih prilikom čišćenja zaleđenog stakla ne oštetite. Najčešća greška koju vozači rade je da nedovoljno očišćeno staklo pokušavaju očistiti uključivanjem brisača što samo dovodi do uništavanja metlica koje kasnije lošije čiste vjetrobransko staklo. Kako bi to izbjegli potrebno je prije vožnje dobro očistit led sa stakla ili biti strpljiv i pričekati da se staklo odledi. Metlice brisača pronađite OVDJE. 

Pripazite na ispravnost žarulja!

Dani su kratki, sunca ima u tragovima, a i zakonska je obaveza imati upaljena dnevna svjetla cijeli dan bez obzira na vidljivost. Upravo zbog smanjene vidljivosti zbog kiše ili snijega potrebno je imati ispravna svjetla stoga ih je potrebno redovito provjeravati. Zatražite pomoć ukućana ili kolega prilikom provjere stražnjih svjetala i nemojte zaboraviti provjeriti maglenke. Auto žarulje možete pronaći OVDJE.

Pripremite se za slučaj zastoja ili nezgode.

I kada odradite sve kako treba i na vrijeme se pripremite, vremenske prilike vas uvijek mogu iznenaditi. Stoga se pripremite za eventualne zastoje, ali i za slučaj prometne nezgode. Uvijek u autu imajte strugalicu za led, rezervnu gumu, a poželjno je imati i uže za vuču, malu lopatu, sol i kablove za paljenje. Osim kutije prve pomoći, reflektirajućeg prsluka i trokuta koji čine dio obavezne opreme automobile, ako se vodite Murphyevim zakonom na odmet neće biti i prijenosna baterija za mobitel pa čak i zviždaljka. Uz to uvijek dobro dođe i energetska pločica, bočica s vodom, topla i po mogućnosti nepromočiva odjeća i dekica. Ponudu dodatne opreme pogledajte OVDJE.


Ukoliko krećete na putovanje u inozemstvo, provjerite lokalne zakone i propise za zimsku opremu. Naime, nedavno je Francuska revidirala svoj Zakon u cestovnom prometu upravo u dijelu obavezne zimske opreme. Pod obaveznom opremom smatraju se uklonjivi uređaji protiv klizanja za opremanje najmanje dva pogonska kotača (lanci, 'metalne čarape') ili imati četiri sezonske gume. Gume s oznakom "M+S" sa ili bez oznake "3PMSF" smatraju se valjanim. Treba znati da u slučaju nesreće na snijegu s francuskim vozilom, francuski osiguravatelji mogu od vas zatražiti da dokažete da ste opremljeni kotačima koji su opremljeni navedenom posebnom opremom. Stoga podsjećamo kako nepoznavanje lokalnih zakona nije valjana isprika u slučaju eventualnih nesreća ili zaustavljanja od strane prometne policije. 

 

vrh stranice