Cjelogodišnje ili zimske gume za zimu?

27.10.2021.

Zbog lakše odluke i odabira tipa gume donosimo vam pregled karakteristika i prednosti svih tipova guma.

Kako su zime sve blaže i sa sve manje snijega, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje, sve više vozača pita se uzeti zimske ili cjelogodišnje gume za nadolazeći period. Još uvijek postoje i oni koji razmišljaju cijelu godinu provesti na ljetnim gumama uz pripravne odgovarajuće lance za snijeg.

Iako zbog blažih zima bez snijega sve više ljudi naginje cjelogodišnjim gumama to i nije uvijek najbolja odluka.

Zimska guma dat će vam najveću sigurnost u zimskim mjesecima pogotovo za vrijeme niskih temperatura, poledica i snijega. Razlog za to su dublji utori i više žljebova na gumama koji omogućuju bolje uklanjanje snijega s površine guma, dok lamele na rubovima omogućuju bolje prianjanje na ledu. Također, zimske gume imaju i drugačiju smjesu samog pneumatika što donosi bolju savitljivost kod hladnog vremena, a što se pozitivno odražava na smanjenu mogućnosti proklizavanja kod kretanja i kraćem putu kočenja. Put kočenja jedna je od ključnih stvari pri odabiru guma, a u zimskim uvjetima prava zimska guma nema alternativu. Naravno, svaka generacija zimskih guma donosi neke novosti i poboljšanja te postaju sve dugotrajnije i još bolje.

U odnosu na cjelogodišnje gume mana sezonskih guma je njihova zamjena pred sezonu što donosi trošak montaže, skladištenja i utrošenog vremena u promjenu pneumatika. Isto tako, korištenje sezonskih guma van odgovarajuće sezone dovodi do kraćeg vremena trajanja gume.

No, postavlja se pitanje jesu li cjelogodišnje gume stvarno toliko dobre da ih možete voziti cijelu godinu. One se ponašaju dobro u većini situacija, ali u situacijama gdje se najviše očekuje od gume znaju zakazati. U zimskim uvjetima s puno snijega ili ekstremno niskim temperaturama ne ponašaju se u skladu s očekivanim. Uz to, često su i skuplje u odnosu na ljetne i zimske gume jer sam razvoj je skuplji. Tehnologijom izrade i materijala nalaze se između sezonskih guma i zbog toga ih je moguće voziti kroz cijelu godinu. Izgledom mogu podsjećati na zimske i ljetne, a ključ prepoznavanja su oznake za sve vremenske uvjete.

Bez obzira na posebnu tehnologiju razvoja ostaje pitanje koliko će cjelogodišnje gume pomoći, odnosno odmoći u trenucima kada se najviše oslanjate na njih - prilikom kočenja po poledici ili kada padne snijeg. Prednosti cjelogodišnjih guma su da ih nije potrebno mijenjati, skladištiti i tih troškova ste oslobođeni određen period. Naravno, vrijeme trajanja gume ovisi i o načinu vožnje te broju kilometara koji prevalite.

Odgovor na ključno pitanje odabrati li cjelogodišnje ili zimske gume za vrijeme zimskih mjeseci nije nimalo lagan, ali kako tehnologija ide naprijed u kombinaciji s klimatskim promjenama možda je i vrijeme da se ozbiljno razmisli o cjelogodišnjim gumama.

Zimske i ljetne gume razlikuju se po sastavu i samim time su prilagođene sezoni viših, odnosno nižih temperatura, kiši, snijegu i poledici s naglaskom na bolje prianjanje i što kraći put kočenja. Upravo te karakteristike očekuje se od cjelogodišnje gume da bi se mogla nositi sa širokim temperaturnim rasponom, a njihov gazni sloj predstavljati kompromis između dobrog prianjanja na snijegu i blatu kao i na vrućem i suhom asfaltu.

Možemo zaključiti da odluka o kupnji cjelogodišnjih ili sezonskih guma ponajprije ovisi o mjestu i načinu na koji ih planirate koristiti. Ako živite u planinskom dijelu gdje je snijeg čest i obilan odabir su zasigurno zimske gume. Cjelogodišnje gume najbolje su se pokazale u dijelovima gdje nema toliko snijega kao što su mjesta uz obalu ili dijelovima kontinentalne Hrvatske gdje su ekstremni uvjeti rjeđi.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila jer posreduju između vozila i asfalta, stoga ljetne gume nikako ne preporučamo u zimskim mjesecima te ujedno podsjećamo vozače kako ne ugrožavaju samo sebe, već i druge vozače.

Ponudu svih tipova guma možete pogledati u našem webshopu!


vrh stranice