DOT broj i starost gume

18.12.2020.

Za kvalitetu gume važnije je ispravno skladištenje od samog datuma proizvodnje, pa se po EU standardima svaka guma stara do 5 godina od DOT oznake smatra novom gumom.
DOT simbol potvrđuje da proizvođač guma poštuje sigurnosne standarde Državne uprave za sigurnost prometa (NHTSA) američkog Ministarstva prometa (Department of Transportation - DOT). Sastoji se od niza slova i brojeva koji su upisani na boku gume, a najčešće se ispred njih nalazi oznaka DOT. Te oznake govore o tome u kojoj je tvornici proizvedena guma, kojih je guma dimenzija i tko je proizvođač, a posljednja četiri broja govore o tome kada je guma proizvedena. 

U javnosti se DOT najviše spominje u kontekstu datuma proizvodnje guma. Od 2000. godine datum proizvodnje označava se sa četiri broja, gdje prva dva broja u oznaci govore o tjednu u kojem je guma proizvedena, a druga dva o godini. Dakle, oznaka “0520” kaže da je guma proizvedena u petom tjednu 2020. godine. Zanimljivo je spomenuti da je prije 2000. godine, oznaka za datum imala samo tri znamenke (prve dvije su označavale tjedan, a zadnja godinu) 

Kolika je važnost datuma proizvodnje za kvalitetu gume? Taj podatak je važan, ali ne koliko se možda misli. Prema EU standardima, ako je adekvatno skladištena, svaka guma stara do pet godina od DOT datuma proizvodnje smatra se novom gumom. Većina proizvođača vijek guma procjenjuje na 10 godina, što znači ako je guma stajala i pet godina ona se može upotrebljavati slijedećih pet godina, dakle do ukupno 10 godina od datuma proizvodnje.

Na starenje guma utječu razni čimbenici poput vremenskih uvjeta i izloženost suncu, broja prijeđenih kilometara, učestalosti i trajanja korištenja, brzina vožnje, te redovita provjera tlaka u gumama.

Gume su izrazito važne za sigurnost vožnje i treba voditi računa o njihovoj kvaliteti, a u većini slučajeva bit će ih prije potrebno zamijeniti zbog istrošenosti nego zbog starosti.

Ponudu gume možete pronaći u našem web shopu OVDJE.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice