Zašto je važno održavanje klima-uređaja u vozilu?

20.04.2021.

Bliže nam se topliji mjeseci stoga je pravo vrijeme za pripremu klima uređaja u vozilu jer ugodna temperatura u kabini vozila ne znači samo ugodno putovanje, već i sigurno putovanje.

Pravilan rad klima uređaja u vozilu važan je zbog ugodnosti, sigurnosti, ali i zdravlja vozača i suputnika. Iako nas još uvijek prati dnevna fluktuacija vanjske temperature uskoro će visoke temperature prevladavati tijekom cijelog dana.

Klima uređaj radi na principu kompresijskog rashladnog uređaja pri čemu se cirkulirajuće rashladno sredstvo komprimira u obliku plina, zatim se kondenzira odvodom topline te uslijed smanjenja tlaka dovodom topline ponovo isparava. Kad se kružni tok rashladnog sredstva aktivira, kompresor isisava iz isparivača hladno rashladno sredstvo u plinovitom stanju. Kompresor komprimira rashladno sredstvo, pri čemu se ono zagrijava te se zatim tlači u kondenzator. Pri tome se komprimirani vrući plin rashlađuje strujanjem zraka. Dostizanjem točke rošenja, plin se kondenzira. Nastalo tekuće rashladno sredstvo prolazi kroz spremnik koji je najčešće ujedno i filter za vlagu i pri tome se isušuje. Eventualno prisutna vlaga ili onečišćenje filtrira se putem integriranog umetka (isušivača). Rashladno sredstvo koje je pod tlakom dalje struji od spremnika za tekućinu prema ekspanzijskom ventilu. Ekspanzijski ventil prigušuje protok rashladnog sredstva i regulira količinu sredstva koje se dalje injektira u isparivač (za regulaciju mu je potrebna informacija o temperaturi rashladnog sredstva na izlasku iz isparivača što je riješeno konstrukcijom samog ventila (senzorom ili protokom sredstva kroz sami ventil)). Tekuće rashladno sredstvo koje je ekspanzijski ventil propustio u isparivač,  isparava zbog naglog pada tlaka (prigušenje), a potrebna toplina isparavanja uzima se iz vanjskog zraka koji struji preko lamela isparivača. Pri tome se taj zrak hladi te se koristi za hlađenje unutarnjeg prostora vozila. Rashladno sredstvo, koje je sada ponovo potpuno u plinovitom stanju, ponovo usisava kompresor te kružni tok počinje ispočetka.

Isparivač osim prethodno navedene funkcije ima ulogu i smanjenja vlažnosti u kabini vozila, a skupljena vlaga se posebnim crijevom odvodi van vozila. Upravo iz tog razloga se pojavljuju lokvice vode ispod vozila.

PREVENTIVNA PRIPREMA KLIMA UREĐAJA

Prvi korak je provjera količine rashladnog sredstva pa se stoga najprije mora izvući stari plin iz sustava. Kad je sustav bez plina prema potrebi provjerava se ulje u kompresoru klima uređaja. Slijedi tlačna provjera propusnosti dušikom i tek kad smo se uvjerili u nepropusnost sustava slijedi vakuumiranje. Nakon vakuumiranja proces punjenja završavamo punjenjem sustava obnovljivim rashladnim sredstvom, odnosno plinom. Uređaj za punjenje klima uređaja ima filtar koji pročišćeni plin vraća natrag u sustav, naravno nadopunjen eventualnim manjkom. Naravno provjeravaju se i svi filtri peludi koji se po potrebi zamjenjuju.

Redovite provjere klima uređaja u vozilu su potrebne i zbog filtra-isušivača vlage koji u sebi nosi granulat, a koji se može raspasti i završiti u sustavu pri čemu može doći do začepljenja koje će posljedično onesposobiti cijeli sustav klimatizacije. Upravo iz tog razloga je potrebno djelovati preventivno i navedeni filter zamijeniti prema preporuci proizvođača. U slučaju kad je sustav klime ostao otvoren (izložen vanjskom zraku) uslijed većeg popravka – u tom slučaju ga je potrebno odmah zamijeniti.
Gdje su još mogući problemi? Gumena crijeva s vremenom mogu postati porozna i propuštati plin, odnosno loše brtviti. Također, na spojevima se s vremenom od vibracija može pojaviti zračnost kroz koji „bježi“ plin. Na nekim modelima vozila je kondenzator (hladnjak klime) smješten posve uz hladnjak motora i s vremenom od vibracija nastanu pukotine koje propuštaju plin. Tu je rješenje samo zamjena.
Vijek klima uređaja uz pravilnu upotrebu i redovan servis bi trebao pratiti vijek samog vozila.

SAVJETI KAKO PRAVILNO KORISTITI KLIMA UREĐAJ U VOZILU

 1. ZAŠTITITE VOZILO OD SUNCA ZA VRIJEME STAJANJA
  Ako je moguće, za vrijeme stajanja, vozilo je potrebno zaštiti od sunčevih zraka pomoću zaštitnih folija i navlaka te time spriječiti da zrak u kabini postane vruć što će rezultirati bržim rashlađivanjem unutrašnjosti vozila nakon uključivanja klima uređaja.

 2. PRAVILNO RASHLADITE VOZILO
  Nakon pokretanja vozila bilo bi dobro prvo otvoriti prozore i izbaciti ustajali zrak koji je u pravilu sada topliji od vanjskog zraka. Nakon toga treba zatvoriti prozore i pokrenuti klima uređaj. Podesite temperature na minimalnu, a snagu puhanja ventilatora na maksimalnu brzinu i namjestite raspodjelu zraka tako da puše samo na centralni otvor. Ne želimo da nam hladni zrak puše na noge (nepisano pravilo za ugodnu temperaturu je tople noge - hladna glava) ili na stakla (staklene površine su vruće i hladni zrak koji upuhujemo će se ugrijati i trebati će duže vremena da se ohladi prostor). Za brže rashlađivanje možete podesiti klima uređaj na recirkulaciju zraka (lakše je ohladiti već djelomično rashlađen zrak).

 3. PRAVILNO KORIŠTENJE KLIMA UREĐAJA TIJEKOM VOŽNJE
  Nakon što se zrak u kabini dovoljno rashladio, smanjite snagu puhanja te ono najvažnije za zdravlje vozača i suputnika prilagoditi temperaturu tako da bude otprilike do 5°C niža od vanjske. Možete odabrati raspodjelu zraka prema želji kako bi vam bilo što ugodnije i kako hladni zrak ne bi puhao duže vrijeme direktno u neki dio vašeg tijela.

  Par minuta prije završetka putovanja bilo bi dobro isključiti klima uređaj, ali ostaviti uključenu ventilaciju koja će zagrijati i isušiti isparivač. Tokom rada klima uređaja u isparivaču se stvara vlaga koja je pogodna podloga za razvoj bakterija i mikroorganizama, a koji mogu biti štetni za ljudsko zdravlje. Prvi pokazatelj da je isparivač nagomilan bakterijama je neugodan miris prilikom pokretanja klima uređaja, a rješenje je dezinfekcija isparivača koja će uvelike biti kvalitetnija ako je rađena od strane stručnih osoba unutar ovlaštenog servisnog centra.

 4. PRAVILNO KORIŠTENJE KLIMA UREĐAJA VAN SEZONE
  Preporuka je korištenje klima uređaja tijekom cijele godine, odnosno barem povremeno paljenje i van sezone.


Važno je za zapamtiti da klima uređaj u vozilu više nije luksuz, već potreba koja osim ugodnog putovanja znači i sigurnije putovanje. Prema tome možemo reći da korištenjem klima uređaja spajamo ugodno s korisnim.

Neka vaš klima uređaj radi punim plućima. Vlasnike osobnih vozila pozivamo da se za provjeru ispravnosti klima uređaja s povjerenjem obrate u prodajno-servisne centre Auto Hrvatska Automobili.

Za vlasnike MAN kamiona u ovlaštenim servisnim centrima imamo posebnu ponudu servisa sustava klime i dezinfekciju sustava klimatizacije gdje paket provjere po cijeni od 689 kn + pdv uključuje:

 • provjeru funkcionalnosti cijelog sustava klime sa dijagnostičkim uređajem MAN-cats
 • dezinfekciju svih kanala zraka u kamionu (dezinfekcijsko sredstvo uključeno je u cijenu paketa)
 • kontrolu količine rashladnog sredstva i kontrolu tlakova u sustavu klime

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice