Kada prijeći na ljetne gume?

07.04.2021.

Svaki vozač se pita kada je idealan trenutak za prijeći sa zimskih na ljetne gume. Zakonski do 15.4. obaveza je imati zimske gume na kotačima ili lance ako se vozite po autocesti ili na dijelovima gdje su proglašeni zimski uvjeti.

Mnogi vozači smatraju da je nova zimska guma bolja od ljetnih, ali to je točno samo u zimskim hladnim mjesecima. Te gume su napravljene da bolje podnose snijeg, led i niske temperature. Njihova smjesa je mekša i elastičnija te se zbog toga zimi neće stvrdnuti i bolje će prianjati za podlogu i samim time biti sigurnija. Za vrijeme ljetnog perioda i visokih temperatura one će lošije reagirati i što je najbitnije dovest će do dužeg puta kočenja. Uz to brže će se potrošiti i iziskivat će bržu kupovinu novih zimskih guma. 

Ljetne gume su tvrđe i čvršće te u ljetnim toplim uvjetima pružaju bolju sigurnost vozilu i bolje uvjete samom vozaču. Uz to i potrošnja goriva kao i same gume je manja.

Ljetne gume su rađene od smjese koja osigurava dobro prianjanje po visokim ljetnim temperaturama, a upravo zahvaljujući toj smjesi imaju dobro prianjanje prilikom kišnih ljetnih dana. Njihov dezen u pravilu ima pliće i ravnije utore koji osiguravaju upravo to bolje prianjanje. Ljetnu gumu možete prepoznati po manjim utorima na gumama te nemaju oznaku M+S koja se nalazi na svim zimskim i cjelogodišnjim gumama. Zimske gume će uz oznaku M+S imati i oznaku pahuljice odnosno planinskih vrhova. Prilikom stavljanja ljetnih guma potrebno je pravilno skladištiti zimske gume.

Najbolja opcija je hotel za gume, a ako ih skladištite u garaži pazite da budu na tamnom prostoru i da je temperatura ispod 35 stupnjeva. Prilikom skidanja potrebno je pregledati svaku gumu, a ako mijenjate gume s felgama potrebno ih je objesiti ili složiti vertikalno. Gume bez felgi potrebno je posložiti horizontalno i da stoje.

Nove ljetne gume renomiranih svjetskih proizvođača možete pronaći OVDJE.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice