Neka Vaš limeni ljubimac ponovo zablista

08.04.2022.

Zima je godišnje doba nakon kojeg nam na red dolazi „proljetno čišćenje“. 
Vjerovali ili ne, nekim ljudima je čišćenje omiljena aktivnost, dok je za ostale nužno zlo. Ipak, volimo uživati u blagodatima čistog, bilo da je riječ o stanu, ormaru, radnom mjestu ili pak automobilu.

Automobili zahtijevaju posebnu pažnju nakon zime, ne samo zbog čistoće i urednosti, već i zbog zaštite čime im produžujemo vijek trajanja. Poznato je da vozači radije čekaju ljepše vrijeme i temperature u plusu da bi očistili automobil, no zbog uvjeta na prometnicama to i nije baš uvijek najbolja odluka. Duže zadržavanje zimske prljavštine i soli s prometnica mogu prouzročiti koroziju i oštećenje ključnih komponenti na donjoj strani automobila. S druge strane, tu je i estetika poput boje automobila koja može biti ozbiljno narušena. 

U nastavku donosimo podsjetnik na nekoliko jednostavnih savjeta kako učiniti vašeg limenog ljubimca ponovo blistavim.

Prvo i najvažnije je temeljito oprati vozilo od vrha prema dnu. Prilikom ručnog vanjskog pranja često nam je na dohvat ruke deterdžent za pranje posuđa jer je već dokazao svoju snagu prilikom uklanjanja prljavštine i odmašćivanja, no kod vozila može ozbiljno ošteti lak. Radije birajte isključivo sredstva namijenjena za vanjsko pranje vozila. Rukavica ili spužva neka budu potpuno čiste i mekane, a prilikom pranja vozila preporučamo ih češće ispirati da bi se uklonili svi kamenčići kojima se može ošteti boja i lak vozila.

Također, preporučamo posebno uložiti trud u pranje određenih dijelova poput dovratnika, guma, naplataka i naravno čitavog podvozja. Nakon temeljitog pranja, a za dugotrajnu zaštitu predlažemo nanijeti zaštitna sredstva na gume i naplatke.

Za potpuni sjaj dovoljno je uzeti odgovarajuću mekanu krpicu i sredstvo za poliranje te laganim kružnim pokretima dovesti automobil do savršenstva.

Unutrašnjost je prvo potrebno temeljito usisati. Pritom ne samo pod automobila, već i sjedala te otvore za grijanje/hlađenje. Za dodatno čišćenje i zaštitu sjedala posebno pripazite koje sredstvo koristite jer se razlikuju po tipu sjedala, odnosno materijalu (koža, tekstil). Od velike pomoći prilikom čišćenja otvora za grijanje/hlađenje može biti manji, čisti kist. Upravljački prostor i armaturu ulaštite mekanom krpicom i specijaliziranim sredstvima. Na kraju, ne smijemo zaboraviti i na prtljažni prostor, tim više ako smo prevozili mokru skijašku opremu i saonice.

Čišćenje stakala se ne razliku previše od čišćenja kućnih prozora. Dovoljno je uzeti sredstvo za pranje stakla i mekane papirnate ubruse, pripazite samo da se tekućina unutar vozila ne cijedi po armaturi. Nemojte zaboraviti na svijetlu crtu pri vrhu prozora koja se često zna pojaviti, a nije vidljiva kod zatvorenih prozora.

Uložit ćete vrijeme, ali sigurno nećete požaliti kad vidite krajnji rezultat. Sigurni smo da ćete biti ponosni na uloženi trud i osjećati se kao da ste sjeli u automobil koji je upravo izašao iz salona, tim više što ste ga istovremeno i zaštitili.
Specijalizirana sredstva za čišćenje automobila možete pronaći na poveznici: shop.autohrvatska.hr
vrh stranice