Kako pravilno održavati gume na teretnim vozilima

28.02.2022.

Pri kupnji guma za gospodarska vozila, vlasnici voznih parkova moraju posvetiti mnogo pažnje odabiru adekvatnih guma koje najbolje odgovaraju karakteristikama vozila i njegovoj namjeni. Kada gume jednom kupite važno je i njihovo pravilno održavanje kako bi one u konačnici što duže trajale i prešle što više kilometara. 
Pri kupnji guma za gospodarska vozila, vlasnici voznih parkova moraju posvetiti mnogo pažnje odabiru adekvatnih guma koje najbolje odgovaraju karakteristikama vozila i njegovoj namjeni. Pri tome je važno poslušati savjete specijaliziranih stručnjaka koji će znati koji će model iz široke ponude marki i raznih performansi predstavljati najoptimalnije rješenje po pitanju troškova i izvedbe za određeno vozilo.
 
Kada gume jednom kupite važno je i njihovo pravilno održavanje kako bi one u konačnici što duže trajale i prešle što više kilometara. Nestručan ili neprikladan odabir gume za određenu namjenu te nepravilno održavanje u smislu prebrze vožnje, previsokog ili preniskog tlaka i temperature ili neodgovarajuće kombinacije na osovinama primjetno će skratiti vijek trajanja gume, ali i povećati troškove za korisnika. Osim što nepravilno održavane gume povećavaju potrošnju goriva, one također smanjuju udobnost vožnje te povećavaju razinu buke.

Ukoliko niste u mogućnosti koristiti hotel za gume, važno je znati kako ih adekvatno možete skladištiti sami. Adekvatno skladištenje podrazumijeva da su gume skladištene u ispravnim uvjetima te da su time njihova svojstva maksimalno sačuvana. Ispravni uvjeti podrazumijevaju skladištenje u suhom i tamnom prostoru, na temperaturi ispod 35˚C te odgovarajućem položaju ovisno skladišti li se guma sa ili bez felge. Važno je voditi računa i da u prostoru nema kemikalija poput benzina, ulja i sredstva za čišćenje jer čak i njihovo isparavanje može oštetiti gume. 

Potrebno je voditi brigu i o redovitoj provjeri tlaka u gumama. Nizak tlak u gumama smanjuje stabilnost, povećava trošenje gume i uzrokuje veću potrošnju goriva. Ukoliko je tlak u gumi prenizak, ona se može pregrijati te time i nepovratno oštetiti. Takve vrste oštećenja nisu uvijek odmah vidljive pa nastavkom vožnje mogu dovesti i do prometne nezgode. Zbog nedovoljnog kontakta s površinom ceste previsoki tlak smanjuje udobnost u vožnji, ali što je još važnije smanjuje i sigurnost u prometu. Guma se tako više troši u srednjem dijelu gazećeg sloja što se negativno održava na prianjanje na podlogu i put kočenja. Kako bi izbjegli bilo koju od ovih situacija, tlak u gumama najbolje je provjeravati svakih 14 dana te obavezno prije dugog putovanja. Svakako nemojte zaboraviti provjeriti tlak i u rezervnoj gumi. Tlak je najbolje provjeravati kada su gume hladne, odnosno najmanje dva sata nakon vožnje ili nakon kratke i lagane vožnje. Ako ste pak već prešli kratku udaljenost, granica treba biti najmanje 0,3 bara viša od navedenog preporučenog tlaka. Važno je i da tlak u gumama na istoj osovini uvijek bude jednak. 

Za više savjeta oko kupnje guma i njihovog pravilnog održavanja na raspolaganju vam stoje stručnjaci iz Auto Hrvatske.

vrh stranice