Kako riješiti propuštanje ulja na brtvi okvira nosača bregastog vratila?

12.02.2021.

Na vozilima Mercedes-Benz Actros MP4 s motorima OM 471 i Atego E6 s motorima OM 934 i OM 936 koji imaju 400.000 km i više, često je vidljivo propuštanje ulja na brtvi okvira nosača bregastog vratila.
Do propuštanja ulja dolazi uslijed visokih temperatura koje se stvaraju prilikom rada motora, pri čemu brtva gubi svojstva brtvljenja. Prilikom provjere vozila kod redovnih servisa, nerijetko se događa da se ulje samo počisti s mjesta propuštanja, što nije trajno rješenje. Razlog zašto se to odrađuje na taj način je taj što je za otklanjanje ovog nedostatka potrebno stručno znanje i specijalni alat s kojima ne raspolaže svaka radionica.

U servisnim radionicama Auto Hrvatska PSC ovaj problem se rješava na način da se po uočenom propuštanju ulja predlaže zamjena kompleta brtvila okvira nosača bregastog vratila kako ne bi došlo do još većeg kvara. Prilikom popravka radi se kompletna demontaža i montaža okvira nosača bregastog vratila, zamjena brtvi poklopca ventila, zamjena brtve okvira nosača bregastog vratila, zamjena gumica cjevčica injektora te zamjena brtvila poklopca ventila i podešavanje ventila. Ovakvom kompletnom promjenom sustava brtvljenja postiže se cjelovito rješavanje problema propuštanja na duži period.


Slika 1. Mjesto propuštanja ulja na vozilu Actros MP4 s motorom OM 470 i OM 471


Slika 2. Mjesto propuštanja ulja na vozilu Atego E6 OM 934 i OM 936


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice