Zašto je važan redoviti pregled priključnih vozila?

29.09.2021.

Kod vozila koja prevoze velike terete ispravnost kočionog sustava i amortizera od velike je važnosti za sigurnost u prometu.
Kao i sva druga vozila, prikolice i poluprikolice potrebno je redovito održavati i servisirati. Kod teretnih vozila ispravnost kočionog sustava posebno je u fokusu jer govorimo o velikim težinama tereta koje treba zaustaviti u vrlo kratko vrijeme. Brzo i efikasno zaustavljanje može se postići samo visokokvalitetnim komponentama i dobro održavanim sustavom kočenja kako vozila tako i prikolice ili poluprikolice. Eventualni nedostaci i nepravilnosti u radu utvrđuju se ispitivanjem kočnica na valjcima, gdje se mjeri sila kočenja na svakom pojedinom kotaču. Dodatnim vizualnim pregledom moguće je provjeriti stanje kočionih diskova i obloga, kao i membranskih kočionih cilindara te čeljusti. Neispravnosti navedenih komponenata mogu uzrokovati smanjenu silu kočenja što izravno utječe na duljinu puta zaustavljanja. Također, moguće je da zbog neispravne čeljusti ili kočionog cilindra, dođe do pregrijavanja kočionog diska, što često dovodi do nezgoda poput blokiranja ležaja kotača i oštećenja osovine ili puknuća gume zbog velikog porasta tlaka uslijed toplinskog djelovanja prikočenog diska.

Važno je voditi računa i o ispravnosti amortizera. Kada je amortizer na vozilu istrošen, neispravan ili oštećen, zaustavni put se produljuje, a vozilo više nije toliko stabilno na cesti jer se na podlogu ne prenose sile ubrzanja i kočenja. Također, neispravan amortizer uzrokuje i nepravilno trošenje gume, a skraćuje i radni vijek zračne opruge. Kod teretnih vozila koja su iznimno teška, izuzetno je važno zadržati pravac kretanja u slučaju neravnine na cesti i spriječiti odvajanje kotača od podloge radi kontrole nad vozilom i veće sigurnosti.

Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o. ovlašteni je servisni partner za marke Kässbohrer Schmitz, Krone i Bennalu, no u ponudi su usluge popravka i drugih marki priključnih vozila. Servisne radionice za teretna vozila nude brojne servisne pakete zamjene amortizera koji uključuju dva amortizera, potrošni materijal i uslugu ugradnje, kao i servisne pakete zamjene diskova i disk pločica na prikolicama i poluprikolicama s uključenim pregledom kočnica na ispitnim valjcima. Svi servisni paketi do kraja godine dostupni su po akcijskim cijenama, a uz kupnju paketa imate pravo i na cjeloviti dijagnostički pregled priključnog vozila potpuno besplatno. Besplatan dijagnostički pregled uključuje pregled signalizacije, pregled šasije, osovine i ovjesa, pregled pneumatskog sustava i guma te pregled kočionog sustava. Za više informacija obratite se u najbliži Auto Hrvatska PSC servis.
vrh stranice