Klima sustav u autobusima

11.05.2022.

Što sve podrazumijeva redovno održavanje i zašto je važno?
Bilo da se radi o gradskom prijevozu ili dužem putovanju, početkom proljeća vlasnici autobusnih voznih parkova i rukovoditelji održavanja trebali bi započeti s preventivnim održavanjem klimatizacijskih uređaja kako bi spremno dočekali visoke temperature koje slijede dolaskom proljeća, a naročito ljeta.

Osnovni preduvjet za koncentriranu i sigurnu vožnju vozača je osjećaj ugode u unutrašnjosti vozila, što je u uvjetima visokih vanjskih temperatura i visoke relativne vlažnosti zraka nemoguće postići bez ispravnog klima uređaja. Stoga klima uređaj, osim što osigurava postizanje ugodne temperature i odvlažuje zrak, na indirektan način pridonosi i sigurnosti u prometu. 

Da bi se osigurala besprijekorna funkcija klimatizacijskog uređaja potrebni su redoviti radovi održavanja u skladu s planom održavanja proizvođača klima uređaja i vozila. Za održavanje i popravak rashladnog kružnog toka s R134a rashladnim sredstvom, postoje uređaji za recikliranje kojima se klimatizacijski uređaj može isprazniti, reciklirati, napuniti i provjeriti. Njima se jamči mogućnost potpune ponovne upotrebe rashladnog sredstva i osigurava uklanjanje zraka, vlage i stranih plinova iz rashladne tekućine. Za tlačnu probu klima uređaja koristi se tehnički dušik, a prednost takvog načina probe je da se veće propusnosti i labavi spojevi prepoznaju bez gubitka rashladnog sredstva.

Isušivač u kružnom toku, u kojem se nalazi filter i sredstvo za isušivanje, služi za isušivanje vlage iz rashladnog sredstva i uklanjanje malih čestica. Potrebno ga je zamijeniti preventivno prema uputi proizvođača ili kada je sustav bio izložen vanjskom zraku. Za hladnijeg vremena (jesen, zima), kad kompresor ne radi, klimatizacijski uređaj treba najmanje jednom mjesečno staviti u pogon na oko 30 minuta da bi se spriječilo isušivanje brtvi i ležajeva kompresora. Redovno održavanje sustava podrazumijeva i izmjenu ili čišćenje filtera zraka sustava za ventilaciju jednom godišnje, kao i redovitu kontrolu rada motora ventilatora te po potrebi čišćenje kondenzatora i isparivača.

Na svih osam lokacija servisnih centara za gospodarska vozila Auto Hrvatske, stručni timovi su osposobljeni provoditi radove održavanja uz pomoć najsuvremenijih uređaja za punjenje klimatizacijskog sustava te sukladno najnovijim servisnim procedurama propisanih od strane proizvođača vozila. Vlasnicima vozila je tako omogućena puna servisna podrška kako bi svojim putnicima osigurali ugodnu vožnju i zadovoljstvo putovanja koje će željeti što prije ponoviti.

vrh stranice