Kako pripremiti autobuse za povratak na cestu?

28.07.2021.

Turistička putovanja autobusom ove sezone bilježe blagi porast. Donosimo praktične savjete na što treba obratiti pažnju prije povratka autobusa na cestu.
S padom broja zaraženih i dostupnosti cjepiva, turistički sektor bilježi određene napretke ove sezone. Ponovna turistička putovanja, doduše s još uvijek aktualnim mjerama, razlog su optimizma kako gostiju tako i poduzetnika. Flote je tako nakon dugog stajanja potrebno ponovno staviti u pogon, a mi vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta na što je važno obratiti pažnju.

1. Električni sustav vozila: Provjerite stanje napunjenosti akumulatora, budući da nedostatno punjenje može brzo dovesti do dubinskog pražnjenja. Također provjerite, daju li regulatori napona alternatora optimalan napon. Kod samih alternatora bi se trebali provjeriti napon punjenja i ispravnost remenice.

2. Sustav goriva: Sustav goriva može biti pogođen ako zbog utjecaja oksidacije dođe do procesa starenja goriva ili ako se stvaraju kiseli produkti truljenja kao što su octene ili mravlje kiseline (zbog prisustva biodizela u gorivu). Rizični faktori za sustave goriva su također i korozija metalnih dijelova kao i nastanak sedimenata zbog čega može doći do poteškoća u radu zbog začepljenog filtera goriva, korozije na dijelovima kroz koje ide gorivo, korozije u spremniku, taloga u brizgaljkama odnosno injektorima kao i u cijevima za gorivo zbog promjena na materijalima. Da bi se spriječili ti rizici, preporučamo pražnjenje spremnika, ispiranje sustava i zamjenu svih relevantnih dijelova.

3. AdBlue® sustav: Ako se AdBlue dulje vremena nalazi u spremniku, promjene temperature i prisustvo kisika mogu utjecati na sustav. Pod utjecajem visoke vanjske temperature s vremenom dolazi do kristalizacije uree iz tekućine AdBlue. Ti kristalići mogu dovesti do začepljenja cijevi, filtera ili drugih komponenti AdBlue sustava. Štete se mogu izbjeći provjerom, ispiranjem sustava i zamjenom istrošenih dijelova. 

4. Gume: Ukoliko se gume redovito ne okreću i ako se na provodi kontrola tlaka zraka, zbog dugotrajnog stajanja vozila mogu se pojaviti deformacije guma koje mogu biti i trajne. Deformacije prilikom vožnje uzrokuju vibracije što može dovesti i do drugih oštećenja. Gume je stoga potrebno zamijeniti. Preporučujemo gume marke Apollo dimenzije 295/80/22,5, dostupne i u novom modelu Endu Comfort Coach. U ponudi su također i mnoge druge marke proizvođača autobusnih guma. 

5. Kočnice/dijelovi podvozja, provjera gumenih dijelova: Kočnice i dijelovi podvozja su naročito ugroženi korozijom. Provjerite kočione čeljusti i obloge. Ako uočite poteškoće s njihovim funkcioniranjem, trebaju se odmah zamijeniti. Također se preporuča provjera oštećenosti gumenih elemenata i spojeva na podvozju vozila.

6. Spojka motora i klima uređaj: Zbog dugotrajnog stajanja spojka motora može korodirati ili zapinjati (zaglaviti se) pa je stoga provjera i tu potrebna. Nedostatak rashladnog sredstva ili prisustvo vlage u sustavu utječu na funkcioniranje klima uređaja i uzrokuju nastanak neugodnih mirisa. Stoga preporučujemo servisiranje klima uređaja. 

Za sva dodatna pitanja i savjete na raspolaganju su vam servisni savjetnici iz tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o.
vrh stranice