Kako pripremiti autobus za povratak na cestu

01.03.2022.

Prognoze za novu turističku sezonu su optimistične stoga prije nego krenu godišnji odmori i češća putovanja, autobuse treba pripremiti da se mogu vratiti u ''puni pogon''.
Prognoze za novu turističku sezonu su optimistične stoga prije nego krenu godišnji odmori i češća putovanja autobuse treba pripremiti da se mogu vratiti u ''puni pogon''. U nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta na što je važno obratiti pažnju kod provjere autobusa koji se nakon određenog perioda stajanja ponovno vraća na cestu.
 

  Električni sustav vozila: Provjerite stanje napunjenosti akumulatora, budući da nedostatno punjenje može brzo dovesti do dubinskog pražnjenja. Također provjerite, daju li regulatori napona alternatora optimalan napon. Kod samih alternatora bi se trebali provjeriti napon punjenja i ispravnost remenice.

  Sustav goriva: Sustav goriva može biti pogođen ako zbog utjecaja oksidacije dođe do procesa starenja goriva ili ako se stvaraju kiseli produkti truljenja kao što su octene ili mravlje kiseline (zbog prisustva biodizela u gorivu). Rizični faktori za sustave goriva su također i korozija metalnih dijelova kao i nastanak sedimenata zbog čega može doći do poteškoća u radu zbog začepljenog filtera goriva, korozije na dijelovima kroz koje ide gorivo, korozije u spremniku, taloga u brizgaljkama odnosno injektorima kao i u cijevima za gorivo zbog promjena na materijalima. Da bi se spriječili ti rizici, preporučamo pražnjenje spremnika, ispiranje sustava i zamjenu svih relevantnih dijelova.

  AdBlue® sustav: Ako se AdBlue dulje vremena nalazi u spremniku, promjene temperature i prisustvo kisika mogu utjecati na sustav. Pod utjecajem visoke vanjske temperature s vremenom dolazi do kristalizacije uree iz tekućine AdBlue. Ti kristalići mogu dovesti do začepljenja cijevi, filtera ili drugih komponenti AdBlue sustava. Štete se mogu izbjeći provjerom, ispiranjem sustava i zamjenom istrošenih dijelova. 

  Gume: Ukoliko se gume redovito ne okreću i ako se na provodi kontrola tlaka zraka, zbog dugotrajnog stajanja vozila mogu se pojaviti deformacije guma koje mogu biti i trajne. Deformacije prilikom vožnje uzrokuju vibracije što može dovesti i do drugih oštećenja. Gume je stoga potrebno zamijeniti. Preporučujemo gume marke Apollo dimenzije 295/80/22,5, dostupne i u novom modelu Endu Comfort Coach. U ponudi su također i mnoge druge marke proizvođača autobusnih guma. 

  Kočnice/dijelovi podvozja, provjera gumenih dijelova: Kočnice i dijelovi podvozja su naročito ugroženi korozijom. Provjerite kočione čeljusti i obloge. Ako uočite poteškoće s njihovim funkcioniranjem, trebaju se odmah zamijeniti. Također se preporuča provjera oštećenosti gumenih elemenata i spojeva na podvozju vozila.

  Spojka motora: Prilikom dužeg stajanja spojka motora može korodirati ili zapinjati (zaglaviti se), stoga je važno napraviti detaljnu provjeru stanja spojke i pravovremeno izvesti  potrebne popravke. 

  Klima uređaj: Nedostatak rashladnog sredstva ili prisustvo vlage u sustavu utječu na funkcioniranje klima uređaja i uzrokuju nastanak neugodnih mirisa. Stoga je preporuka prije sezone i punjenja klima-uređaja obaviti kompletnu dijagnostiku i pregled klima sustava, a po potrebi vršiti redovno održavanje i kontrolu.

   Mi smo tu da vama omogućimo punu servisnu podršku i potpunu raspoloživost vozila kako bi u konačnici putnicima imali ugodno iskustvo putovanja koje će željeti što prije ponoviti.


vrh stranice