Ispravna guma temeljni je preduvjet za sigurnost u prometu

13.10.2023.

Gume su jedina komponenta vozila koja je u direktnom kontaktu s cestom pa njihovu važnost za sigurnost u prometu nije potrebno dodatno naglašavati.
Gume su jedina komponenta vozila koja je u direktnom kontaktu s cestom pa njihovu važnost za sigurnost u prometu nije potrebno dodatno naglašavati. Prije svega važno je pravilo odabrati gumu koja najbolje odgovara karakteristikama vozila i njegovoj namjeni te eventualnim posebnim transportnim potrebama korisnika. U segmentu guma za gospodarska vozila ne postoje univerzalne gume, već se proizvode prema namjeni i poziciji na vozilu, a na proizvođačima je izazovan zadatak pomiriti brojne zahtjeve i kupcima ponuditi rješenje koje optimalno kombinira performanse, sigurnost, trajnost i cijenu. Kod većine proizvođača uobičajena je podjela na gume za međunarodni promet, regionalni promet  i građevinski sektor. Posebna kategorija su zimske kamionske gume koje se koriste u ekstremnim zimskim uvjetima, te zimske gume za gradski prijevoz putnika. 

S obzirom na poziciju, razlikuju se značajke teretnih guma za upravljačke, pogonske osovine ili osovine priključnih vozila (prikolice). Zahvaljujući uskoj specijalizaciji i širokoj ponudi, svaki kupac može naći gumu maksimalno prilagođenu specifičnim potrebama, odnosno gumu kojoj su u prvom planu upravo one karakteristike koje se traže u pojedinom poslu. 
Kada gume jednom kupite važno je i njihovo pravilno održavanje kako bi one u konačnici što duže trajale i prešle što više kilometara. Nestručan ili neprikladan odabir gume za određenu namjenu te nepravilno održavanje u smislu prebrze vožnje, previsokog ili preniskog tlaka i temperature ili neodgovarajuće kombinacija na osovinama primjetno će skratiti vijek trajanja gume, ali i povećati troškove za korisnika. Osim što nepravilno održavane gume povećavaju potrošnju goriva, one također smanjuju udobnost vožnje te povećavaju razinu buke.

Također je važno i ispravno skladištenje guma. Ispravni uvjeti podrazumijevaju skladištenje u suhom i tamnom prostoru, na temperaturi ispod 35˚C te odgovarajućem položaju ovisno skladišti li se guma sa ili bez felge. Važno je voditi računa i da u prostoru nema kemikalija poput benzina, ulja i sredstva za čišćenje jer čak i njihovo isparavanje može oštetiti gume.

Kada su u pitanju gume za teretna vozila Auto Hrvatska preporuča provjerene marke Apollo, Pirelli i Eracle koje nude izvrsne performanse i odličan omjer cijene i kvalitete. Uz nabavu i prodaju, Auto Hrvatska Prodajno servisni centri na svim lokacijama nude uslugu montaže teretnih guma u moderno opremljenim radionicama po povoljnim cijenama. 


vrh stranice