#ElectrifyingEurope turneja donijela elektromobilnost na hrvatske gradske prometnice

15.06.2022.

Šest gradova, više od 2000 kilometara - #ElectrifyingEurope turneja kroz Hrvatsku.
Od Osijeka na istoku pa sve do Dubrovnika na samom jugu Hrvatske - MAN Lion's City E je tijekom turneje #ElectrifyingEurope kroz Hrvatsku posjetio šest gradova i prešao više od 2000 kilometara, sve kako bi predstavio elektromobilnost javnim gradskim prijevoznicima u Hrvatskoj.  Elektromobilnost na gradske prometnice donosi održivi javni prijevoz koji čini gradove tišim i čišćim, smanjujući emisiju CO2.

Svoju turneju kroz Hrvatsku MAN Lion's City E započeo je u Osijeku, gdje se predstavio javnom gradskom prijevozniku. Nakon toga se uputio na jug te je posjetio gradove Split, Šibenik i biser Jadrana, Dubrovnik. S elektromobilnosti i novim MAN-ovim električnim autobusom upoznali su se i Riječani. Na koncu same turneje u Zagrebu je održana finalna prezentacija na kojoj su sudjelovali svi zainteresirani predstavnici javnog gradskog prijevoza te stručnjaci za elektromobilnost. Prezentaciju su održali predstavnici tvrtke MAN Importer Hrvatska te Tim Honschopp, stručnjak za planiranje mreže javnog prijevoza i logistike iz odjela Transport Solutions tvrtke MAN Truck & Bus SE. Tim Honschopp je predstavio MAN-ovu uslugu Transport Solutions koja olakšava javnim gradskim prijevoznicima prelazak na elektromobilnost. Program Transport Solutions iza sebe ima više od 150 finaliziranih konzultantskih projekata u sklopu kojih su u suradnji s brojnim gradskim prijevoznicima mnoge europske gradove uspješno uveli u budućnost električne mobilnosti.

Ključan čimbenik za uspješnu tranziciju gradskog prijevoza prema održivosti je razvoj javno dostupne infrastrukture za punjenje električnih vozila. Za to je neophodna politička pomoć, ali i zainteresiranost samih prijevoznika za ulaganje u razvoj mreže punionica visokih performansi. 

MAN Lion's City 12 E je 12-metarski niskopodni gradski autobus, s kapacitetom do 88 putnika. Pogon MAN-ovog električnog autobus je elektromotor koji se nalazi na stražnjoj osovini, dok energija za električni pogon dolazi iz baterija koje se nalaze na krovu vozila. Kapacitet baterije iznosi 480 kWh, što u realnim uvjetima vožnje znači doseg vožnje od 250 do 300 km. Doseg vožnje ovisi o topografiji terena, vremenskim uvjetima te stilu vožnje, a MAN Lion’s City E  je na službenom testiranju pod kontrolom instituta TÜV SÜD prešao impresivnih 550 kilometara samo s jednim punjenjem baterije. Uz solo električni gradski autobus MAN u ponudi ima i električni zglobni autobus MAN Lion's City 18 E, koji nudi prostor za do 130 putnika, a kapacitet baterije od 640 kWh osigurava jednaki doseg kao solo verzija električnog autobusa.  

Električni MAN Lion's City E već danas vozi brojnim europskim gradovima i svojom pouzdanošću, udobnošću i održivošću nadahnjuje autobusne operatere, vozače, putnike i stručnjake diljem Europe. Vjerujemo da će elektromobilnost u javnom prijevozu uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj te da ćemo električne gradske autobuse viđati i na našim prometnicama.vrh stranice