Suvremena tehnologija za kontrolu geometrije kotača od sada i u PSC Osijek

05.05.2023.

Uz Zagreb, Split i Karlovac moderna tehnologija za podešavanje geometrije kotača dostupna je od sada i u PSC Osijek.
Podešavanje geometrije kotača za korisnika (i vozilo) ima višestruke koristi. Vožnja u takvom vozilu je svakako udobnija, manje se troše gume, a ujedno se i smanjuje potrošnja goriva. Najvažnije od svega je da se povećava razina sigurnosti u prometu jer podešena šasija skraćuje put kočenja što je kod komercijalnih vozila od iznimne važnosti.

Suvremeni sustavi za podešavanje geometrije kotača omogućuju brzu i preciznu uslugu umjeravanja geometrije kotača. Jedan takav je i Josam Cam-Aligner, uređaj za kontrolu geometrije kotača komercijalnih vozila s mogućnošću podešavanja senzora za praćenje linije na cesti i nagiba kotača. Proizvod je to poznatog švedskog proizvođača uređaja za geometriju kotača, opreme za ravnanje šasija i indukcijsko grijanje vozila – tvrtke Josam. Kvaliteta i pouzdanost ovakvog uređaja potvrđena je i od renomiranih proizvođača komercijalnih vozila kao što su MAN, Mercedes-Benz, Volvo, Scania i DAF, obzirom da se takvi uređaji koriste za kontrolu geometrije kotača na kraju njihovih proizvodnih linija.
 
Josam Cam-Aligner omogućuje umjeravanje geometrije na komercijalnim vozilima, kamionima i autobusima, (polu)prikolicama i zglobnim autobusima. Sve referentne vrijednosti se mjere pomoću Josam patentirane tehnologije kamera, sa središnjom linijom vozila kao referencom. Nije potrebno podizanje kotača zbog kompenzacije, a alternativno sustav može raditi i putem standardnog postupka dok se za prijenos podataka između mjernih jedinica i računala koristi bežična tehnologija. Računalni softver vodi korisnika kroz mjerni proces i ispisuje mjerna izvješća o vrijednostima prije i poslije poravnanja. Program mjeri trag kotača, bočni nagib kotača, uzdužni i bočni nagib osovinice rukavca kotača, razliku kutova zakreta kotača, maksimalni zakret kotača, paralelnost osovina u odnosu na središnju liniju vozila i ukošenost osovine u odnosu na središnju liniju vozila.

Ovaj precizan i suvremen uređaj dostupan je na četiri lokacije Auto Hrvatska prodajno servisnih centara za gospodarska vozila i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Karlovcu. Korisnicima je tako omogućena kontrola geometrije kotača kao u tvornici, uz obavljanje svih usluga za jednom mjestu čime se skraćuje vrijeme trajanja servisa kako bi se vozilo u konačnici što prije vratilo u radni pogon. vrh stranice