Kontrola geometrije kao u tvornici

22.12.2021.

Auto Hrvatska PSC Karlovac opremio je servisnu radionicu za gospodarska vozila novim Josam Cam-aligner uređajem za podešavanje geometrije kotača za sve marke komercijalnih vozila
Podešavanje geometrije kotača za korisnika (i vozilo) ima višestruke koristi. Vožnja u takvom vozilu je svakako udobnija, manje se troše gume, a ujedno se i smanjuje potrošnja goriva. Najvažnije od svega je da se povećava razina sigurnosti u prometu jer podešena šasija skraćuje put kočenja što je kod komercijalnih vozila od iznimne važnosti.

Tvrtka Josam poznati je švedski proizvođač uređaja za geometriju kotača, opreme za ravnanje šasija i indukcijsko grijanje vozila. Otkako su 1972. izumili svoj prvi sustav za ravnanje šasija, tvrtka je konstantno posvećena razvoju i poboljšanju proizvoda s ciljem podizanja brzine, točnosti i jednostavnosti korištenja sustava. Današnji sustavi za podešavanje geometrije kotača omogućuju radionicama za kamione i autobuse kao i vulkanizerskim servisima, brzu i preciznu uslugu umjeravanja geometrije kotača.

Josam Cam-aligner uređaj je za kontrolu geometrije kotača komercijalnih vozila s mogućnošću podešavanja senzora za praćenje linije na cesti i nagiba kotača. Ujedno omogućuje umjeravanje geometrije na komercijalnim vozilima, kamionima i autobusima, (polu)prikolicama i zglobnim autobusima. Sve referentne vrijednosti se mjere pomoću Josam patentirane tehnologije kamera, sa središnjom linijom vozila kao referencom. Nije potrebno podizanje kotača zbog kompenzacije, a alternativno sustav može raditi i putem standardnog postupka dok se za prijenos podataka između mjernih jedinica i računala koristi bežična tehnologija. Računalni softver vodi korisnika kroz mjerni proces i ispisuje mjerna izvješća o vrijednostima prije i poslije poravnanja. Program mjeri trag kotača, bočni nagib kotača, uzdužni i bočni nagib osovinice rukavca kotača, razliku kutova zakreta kotača, maksimalni zakret kotača, paralelnost osovina u odnosu na središnju liniju vozila i ukošenost osovine u odnosu na središnju liniju vozila.

Josam uređaji za kontrolu geometrije kotača nalaze se na kraju proizvodne linije većine renomiranih proizvođača komercijalnih vozila kao što su MAN, Mercedes-Benz, Volvo, Scania i DAF što govori o povjerenju proizvođača u kvalitetu i pouzdanost Josam uređaja.

Ovaj moderan uređaj od sada je uz Zagreb i Split, dostupan i u prodajno servisnom centru Karlovac. Time se obogaćuje ponudu servisnih usluga, a korisnicima omogućuje da još više usluga obave na jednom mjestu što uvelike skraćuje vrijeme trajanja servisa.

vrh stranice